Chia sẻ những tip thiết thực

Bài tập tiếng Anh lớp 10 Unit 1 Family life nâng cao

0

Bài tập Unit 1 lớp 10 Family life nâng cao có đáp án

Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 1: Family life nâng cao có đáp án do Tip.edu.vn tự biên soạn và đăng tải dưới đây tổng hợp các dạng bài tập trắc nghiệm phổ biến trong Tiếng Anh 10 mới đi kèm đáp án dễ hiểu giúp các em học sinh ôn tập Từ vựng – Ngữ pháp tiếng Anh trọng tâm.

Xem thêm: Đề kiểm tra 15 phút Tiếng Anh lớp 10 Unit 1 MỚI

Mời các bạn tham gia nhóm Tài liệu học tập lớp 10 để nhận thêm những tài liệu hay: Nhóm Tài liệu học tập lớp 10

Bài tập tự luận và trắc nghiệm môn Anh 10 Unit 1 Family Life tổng hợp các dạng bài tập phổ biến giúp học sinh lớp 10 củng cố kiến thức và chuẩn bị cho kì thi cuối kỳ sắp tới. Bên cạnh đó các em có thể tham khảo tài liệu môn Toán 10 và Ngữ Văn lớp 10. Mời các em tham khảo bài sau đây.

4. Either John or his brothers ____ the money.

A. has stolen

B. have stolen

C. has been stolen

D. have been

5. I wish you ____ to the theater last night, but you didn’t.

A. would come

B. had come

C. was coming

D. came

6. The teacher advised the children ____ and see the dentist regularly.

A. went

B. going

C. go

D. to go

7. Why ____ you always ____ over spilt milk? I am tired of what you say.

A. are – crying

B. do – cry

C. do – drink

D. are – drinking

8. Look! That girl is very attractive. – Yeah, she ____ me of an old friend of mine.

A. reminds

B. is reminding

C. will remind

D. remind

9. My mother is ____ for taking care of the home and the family.

A. responsible

B. takes the responsibility

C. take the duty

D. Both B & C are correct.

10. Equal share of household duties helps increase ____.

A. job satisfaction

B. couple satisfaction

C. wedding satisfaction

D. marital satisfaction

Exercise 4: Complete the sentences using the Present Simple or Present Continuous

1. She (work) _______ in the Sales Department in London, but at the moment she (do) ________ a training course in Bristol.

2. Don’t talk to me now. I (write) ______________ an important letter.

3. Why (they, drive) ____________ on the left in Britain?

4. Excuse me. I think that you (sit) ____________ in my seat.

5. It usually (rain) ________ here a lot, but it (not rain) _________ now

Exercise 5: Read the passage and choose the correct answer

While couples without a clear or equal chore division may encounter quarrels over who does what, a recent survey finds the divorce rate among couples sharing chores equally is about fifty percent higher than those in which wives do more or most of the housework, which can be a slap in the face for gender equality.

The researchers explain that modern couples organize their marriage and work out the tasks and duties, which may gradually turn their marriage into a business or contractual relationship. The woman may gradually feel less needed or happy and what’s worse is that no one would care to help if something is not among their assigned chores. That seems to encourage conflicts rather than conflict resolution skills.

On the contrary, in families without equal task division women tend to be responsible for more chores than men. While they believe they can exchange their roles for their husbands’, many women believe they are most naturally suited for certain tasks. They simply enjoy being involved in their children’s activities, which means more chores for them. This group of women also report more marital satisfaction.

The survey also aimed to find out whether women’s were happier if men shared more of the burden. In fact, they find that men report fewer family conflicts and greater well-being while women appear to be largely unmoved. This may be partly because they feel less guilty or simply learn how to have a quiet life.

1. What is the best title for the above reading text?

A. The divorce rate among modern families

B. Factors that cause conflicts between husbands and wives

C. The share of chores and marital happiness

2. What may turn marriage into a contractual relationship?

A. Too much housework

B. The way couples organize their families and the clear-cut chore division

C. Task and duties that are unclearly assigned

3. What does it mean by “unmoved”?

A. happy

B. disappointed

C. unshaken

4. How do men feel when they do more housework than before?

A. Happier

B. Sympathetic towards women

C. Reluctant

5. What can be inferred from the reading text?

A. Chores themselves do not affect one’s marital satisfaction.

B. Household chores should be done by women.

C. There should be equality in everything to gain marital happiness.

6. What does the word “they” in the fourth paragraph mean?

A. Women

B. Men

C. Women & men

Exercise 6: Choose the sentence which is closest in meaning with the given one.

1. Though he tried hard, he didn’t succeed.

A. However hard he tried, he didn’t succeed.

B. However he tried hard, he didn’t succeed.

C. However he didn’t succeed, he tried hard.

D. However he tried hard but he didn’t succeed.

2. The newspaper has a circulation of five million.

A. The paper is five million years old.

B. Five million people read the newspaper.

C. Five million newspaper are put in a circle.

D. The newspaper is round in shape.

3. “When I met my long-lost brother, I was at a loss for words.”

A. When the speaker met his brother, he was puzzled about what to say.

B. When the speaker met his brother, he had much to say.

C. When the speaker met his brother, he refused to say anything.

D. When the speaker met his brother, he had nothing pleasant to say.

4. It rained during the match, but we enjoyed it all the same.

A. It rained during the match and we did not enjoy the match.

B. It rained during the match and we enjoyed it less.

C. It rained during the match and we enjoyed it in the same way as others.

D. It rained during the match but we enjoyed it.

5. Without transportation, our modern society could not exist.

A. Our modern society could not exist if there is no transportation.

B. Our modern society will not exist without having traffic.

C. If there were no transportation, our society would not exist.

D. If transportation no longer exists, our society will not either.

Exercise 7: Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences

1. My new car is more __________ than the one I had before. (ECONOMY)

2. How many _____________ entered the race? (COMPETE)

3. Housework has ___________ been regarded as women’s work. (TRADITION)

Exercise 8: Reorder the following sets of words to make meaningful sentences.

1. air/ am/ that/ afraid/ the/ city/ pollution/ in/ our/ getting/ worse/ and/ is/ worse/ I/.

___________________________

2. the/ way/ Internet/ we/ as/ can/ for/ use/ an/ effective/ self-study/.

___________________________

3. shouldn’t/ river/ we/ is/ swim/in/ because/ this/ water/ polluted/ highly/ its/.

___________________________

Exercise 9. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one.

1. I now regret spending too much money on clothes.

→ I wish ______________________

2. People say football is the best game to play.

→ Football _______________________________

3. “It was nice of you to help me. Thank you very much Tom said to you.

→ Tom thanked ________________________________

4. It takes three hours to drive from Hai Phong to Ha Noi.

→ It is a ____________________________________

5. John has never been so rude to anybody.

→ Never _______________________________________

Exercise 10. Give the correct form of the verbs in brackets.

1. I was tired when I got home. I (work) _________ all day.

2. I want to get married, but I (not meet) _____________ the right person yet.

3. Why John (not/ want) ________ to play soccer last Sunday?

4. The astronaut’s clothes (make) __________ from special materials.

5. We would have caught the last bus if we (leave) _________ the cinema five minutes earlier.

Exercise 11. Choose the sentence which is closest in meaning with the given one.

1. It rained during the match, but we enjoyed it all the same.

A. It rained during the match and we did not enjoy the match.

B. It rained during the match and we enjoyed it less.

C. It rained during the match and we enjoyed it in the same way as others.

D. It rained during the match but we enjoyed it.

2. Donald could not help weeping when he heard the bad news.

A. Donald could not stop himself from weeping at the bad news.

B. Donald could not allow himself to sweep at the bad news.

C. Donald could not help himself and so he wept.

D. Donald could not help himself because he was weeping.

3. “When I met my long-lost brother, I was at a loss for words.”

A. When the speaker met his brother, he was puzzled about what to say.

B. When the speaker met his brother, he had much to say.

C. When the speaker met his brother, he refused to say anything.

D. When the speaker met his brother, he had nothing pleasant to say.

4. It’s a pity that you didn’t tell us about this.

A. I wish you told us about this. B. I wish you would tell us about this.

C. I wish you had told us about this. D. I wish you have told us about this.

5. Without transportation, our modern society could not exist.

A. Our modern society could not exist if there is no transportation.

B. Our modern society will not exist without having traffic.

C. If there were no transportation, our society would not exist.

D. If transportation no longer exists, our society will not either.

Đáp án bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 1 nâng cao

Exercise 1: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others

1. B

2. D

3. A

Exercise 2: Choose the word whose stress pattern is different from that of the others

1. A

2. B

Exercise 3: Choose the correct answer A, B, C or D

1. C

2. A

3. C

4. B

5. B

6. D

7. A

8. A

9. A

10. D

Exercise 4: Complete the sentences using the Present Simple or Present Continuous

1. She (work) ___works____ in the Sales Department in London, but at the moment she (do) ____is doing____ a training course in Bristol.

2. Don’t talk to me now. I (write) ______am writing________ an important letter.

3. Why (they, drive) _____do they drive_______ on the left in Britain?

4. Excuse me. I think that you (sit) _____are sitting_______ in my seat.

5. It usually (rain) ___rains_____ here a lot, but it (not rain) _____is not raining____ now

Exercise 5: Read the passage and choose the correct answer

1. C

2. B

3. C

4. A

5. A

6. B

Exercise 6: Choose the sentence which is closest in meaning with the given one.

1. A

2. B

3. A

4. D

5. C

Exercise 7: Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences

1. My new car is more ____economical______ than the one I had before. (ECONOMY)

2. How many _____competitors________ entered the race? (COMPETE)

3. Housework has ____traditionally_______ been regarded as women’s work. (TRADITION)

Exercise 8: Reorder the following sets of words to make meaningful sentences.

1. I am afraid that the air pollution in our city is getting worse and worse.

2. We can use the Internet as an effective way for self-study.

3. We shouldn’t swim in this river because its water is highly polluted

Exercise 9. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one.

1 – I wish ______I hadn’t spent too much money on clothes ________

2 – Football ______is said to be the best game to play________

3 – Tom thanked ______me for helping him_______

4 – It is a ________three-hour drive from Hai Phong to Ha Noi_______

5 – Never ________before has John been so rude to anybody_________

Exercise 10. Give the correct form of the verbs in brackets.

1. I was tired when I got home. I (work) ______had been working____ all day.

2. I want to get married, but I (not meet) ______haven’t met_______ the right person yet.

3. Why John (not/ want) _____didn’t John want_____ to play soccer last Sunday?

4. The astronaut’s clothes (make) _____are made______ from special materials.

5. We would have caught the last bus if we (leave) _____had left____ the cinema five minutes earlier.

Exercise 11. Choose the sentence which is closest in meaning with the given one.

1 – D; 2 – A; 3 – A; 4 – C; 5 – C;

Trên đây Tip.edu.vn đã giới thiệu Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Unit 1: Family life nâng cao. Mời các bạn tham khảo tham khảo thêm các tài liệu học tập lớp 10 hay như Bài tập Tiếng Anh lớp 10 Chương trình mới Unit 1…. được cập nhật liên tục trên Tip.edu.vn.

Leave a comment